Tannfylling/plastfylling

Rubriken tannfylling viser 3 bilder der bilde nummer 1 viser en tann med karies (hull), bilde nummer 2 viser samme tann der hullet er fjernet og klargjort for plastfyllingen. Bilde nummer 3 viser en plastfylling som har blitt lagt i tannen.
Tannfylling eller plastfylling er den vanligste fyllingen som utføres – dette har erstattet amalgamfyllinger. Vi velger samme farge som din egen tann.

En plastfylling er den enkleste og raskeste reparasjonsmetoden.

En tannfylling med plast eller kompositt er det materialet som brukes mest for å erstatte det tapte tannvevet. Når tapet av tannvev er stort behandles tannen med en tannkrone eller innlegg. Før i tiden brukte man mye amalgam som inneholder kvikksølv, men dette brukes ikke lengre i Norge da det anses som en miljøgift.

Tannfylling brukes ved:

– Reparasjon ved karies (hull i tann)
– Fraktur av tenner eller gamle fyllinger
– Reparasjon av tannbørsteskader

Hvordan foretas en plastfylling?

Når en skal gjennomføre en behandling med plastfylling så bores tannen først. Her klargjøres det for den myke fyllingen som skal legges der. Den blir formet etter tannens anatomi og herdes med en spesiell lampe i omtrent 30 sekunder. Det er normalt med ømhet og ising i tennene etterpå. Dette er vanlig ved dype plastfyllinger fordi at fyllingen kan trykke på tannerven. Iblant kan tannerven bli betent og en rotfylling vil da være nødvendig. Plastfyllinger finnes i ulike farger for å kunne tilpasses pasientens tannfarge.

Holdbarhet på plastfylling

Holdbarheten på plastfyllinger har blant annet med størrelsen på fyllingen, status på tannen som den fylles i, og på tannlegens teknikk å gjøre. Dersom tannfyllingene er optimale– om de gjøres med rett teknikk og ikke for store, så varer de opptil flere år.

Priser på tannfylling

Prisen starter på 959-1650 kr avhengig av hvor stor fyllingen er og hvor mange områder den dekker. Se på prislisten for mer detaljert informasjon.

Sist endret: torsdag 17 november, 2022
Publisert av: Majorstua Tannlegene