Snorking og søvnapné

Bildet viser et par i sengen der kvinnen snorker og mannen holder for ørene. Enten på grunn av snorking eller søvnapné.
Har du problem med snorking og søvnapné? Vi tilbyr effektiv behandling med snorkeskinne! Ta kontakt med oss i dag så hjelper vi deg til å bli kvitt problemene.

Snorker du? Er du ofte trøtt i løpet av dagen? Løsningen kan være en snorkeskinne! Hva er snorking og søvnapné?

Snorking er lyden som oppstår når luftveiene blir trange mens man sover.  Søvnapné betyr pustestans, noe som skjer hos en del av dem som snorker mens de sover. Det finnes to typer søvnapné, sentral søvnapné og obstruktiv søvnapné (obstruktiv søvnapnésyndrom OSAS).

– Ved sentral søvnapné faller luftveiene sammen, noe som leder til pustestans. I normale tilfeller griper hjernen inn og sender signaler til kroppen om å våkne opp og puste, men denne funksjonen uteblir ved sentral søvnapné. Denne typen skal behandles på sykehus.

– Ved obstruktiv søvnapné får man pustestans og man våkner opp for å få igjen pusten. Antall pustestans bestemmer graden av søvnapné, og kan variere sterkt hos de rammede. Når det forekommer mistanke om søvnapné, gjennomgår pasienten en søvnstudie ved sykehuset. Nedenfor finnes ulike grader av søvnapné basert på antall pustestans:

Normal: >5 pustestans
Mild: 5-15 pustestans
Moderat: 15-30 pustestans
Alvorlig: >30 pustestans

Søvnapné av mild og moderat grad kan behandles med snorkeskinne hos tannlegen.  Alvorlig grad behandles på sykehuset, hvor de blant annet blir behandlet med CPAP (continuous positive airway pressure), dvs. oksygenmaske som brukes om natten. I visse tilfeller kan snorkeskinne også brukes for de med alvorlige anfall av søvnapné, på grunn av problemer med oksygenmasken om natten. Det tredje behandlingsalternativet er kirurgi. Dessverre har ikke effekten av kirurgi vært tilfredsstillende. En stor del av pasientene har fått tilbakefall i løpet av ett år etter utført operasjon.

Tannleger kan sende direkte henvisning til sykehuset for søvnregistrering

Hvis du har symptomer som ligner på søvnapné, kan du kontakte tannlegen for henvisning til en søvnutredning. Tannleger har nylig fått rett til å henvise direkte til sykehuset ved mistanke om søvnapné. Du kan også teste deg selv for å se om du har tegn på søvnapné her: http://www.sovnapne.no/?gclid=CKrW7sDRo80CFeTPcgodiBgKyw

Refusjon til snorkeskinne ved søvnapné?

Når søvnutredningen er ferdig og pasienten har blitt diagnostisert for mild eller middels grad av søvnapné, vil legen skrive en søknad til avdelingen for behandlingshjelpemidler ved sykehuset. Dette er for å sjekke om du får godkjent en rekvisisjon for deler av behandlingen (cirka 3000 kr).

Sist endret: torsdag 29 september, 2022
Publisert av: Majorstua Tannlegene