Tannimplantat i Oslo

Bildet viser et tannimplantat i benet mellom to nabotenner.
Våre erfarne kirurger utfører tannimplantatbehandling smertefritt til en rimelig pris.

Et tannimplantat fungerer akkurat som en ny tann. Den har en skrue som tannrot og en krone av porselen på toppen.

Tannimplantat er titanskruer som settes inn i beinet under en operasjon. Deretter venter pasienten mellom 6-8 uker til titanskruen har vokst seg fast i beinet (titan er et biokompatibelt metall som integreres med bein). Det blir tatt et avtrykk av skruen når en tannkrone/tannbro skrus/sementeres fast til den. Dermed fungerer titanskruen som tannens rot i beinet og kronen som den synlige tannen i munnen.

Det er først og fremst beinmengden som avgjør om det er mulig å lage et implantat, siden skruen skal feste seg i denne. Ved stort beintap kan kunstige bein eller bein fra en annen del av kroppen (bentransplantat) benyttes i den manglende tannen. Dette er for å holde implantatet (skruen) på plass.

Hvorfor lager man tannimplantater?

Et implantat er et utmerket alternativ når nabotennene ved siden av den manglende tannen er intakt og man ikke ønsker å legge en bro  på dem. Det vil si at man kun forholder seg til området rundt den manglende tannen, eller når man ønsker å unngå løstenner i en helt tannløs kjeve. Et implantat er en utrolig oppdagelse i tannlegens verden og har gitt pasienten muligheten til å få tenner som sitter fast.

Hvor lang tid tar en slik behandling?

Som regel tar det 6-8 uker før skruen vokser seg fast i beinet, og deretter tar det mellom 1-2 uker å utvikle tannkronen hos en tanntekniker. Hele behandlingen tar omtrent 2-3 måneder. En stor del av dette avhenger av hvor god beinkvalitet man har. Dersom man har myke bein må man vente lenger for et mer varig resultat.

Priser på tannimplantat

Prisen ligger mellom 18500 – 2 3000 kr per tannimplantat. Pasienter som har rett til refusjon fra Helfo er blant annet:

– Pasienter som har pyrea
– Ekstrem tannlegeskrekk (odontofobi)
– Pasienter med munntørrhet som mister tenner på grunn av omfattende tannråte
– Pasienter med medfødt mangel av flere tenner (agenesi)

Er implantatbehandling smertefull?

Når du sitter i stolen er alt smertefritt. Etter operasjonen er utført kan du kjenne noe ubehag i området der skruen ble satt inn i beinet. Men denne reaksjonen er svært forskjellig fra pasient til pasient. De fleste pasienter har en tilnærmet helt smertefri opplevelse.

Forsiktighet rundt implantatbehandling

Det har i senere tid vært utført implantatbehandling i større grad og flere mennesker får lyst til å prøve det. Men man skal ikke glemme at dette skal gjøres på indikasjon. For å kunne lage et implantat er det noen kriterier som må oppfylles. Under ditt første besøk vil vi gjøre en utredning av din almenntilstand. I tillegg blir munnens status vurdert for å avgjøre om implantatbehandling er egnet for deg.

Vær forsiktig med implantatbehandling til følgende pasienter:

– De med dårlig regulert diabetes
– Storrøykere
– De som har fått strålebehandling i hoderegionen
– De som tar bisfosfonater (cellegiftbehandling)
– De som har dårlig munnhygiene
– De som presser/gnisser tennene hardt sammen

Vi streber etter behandlinger av høy kvalitet og langsiktig resultat for deg som pasient. Derfor går vi nøye gjennom alt for å tilby deg en skreddersydd behandling som fungerer over tid.

Hvilke risikoer og komplikasjoner finnes i forbindelse med et tannimplantat?

Den største utfordringen er manglende rengjøring fra pasientens side. Derfor legger vi stor vekt på å lære deg hvordan du bør gå frem. Vi bestiller en kontrolltime for en gjennomgang av oral hygiene med deg, der også du viser oss hvordan du utfører rengjøringen.

Andre komplikasjoner kan være f.eks. at kronen på tannimplantatet går i stykker. Den fungerer akkurat som en vanlig tannkrone der tannkronen kan byttes ut. Du har dessuten 2 års garanti på porselenskroner.

Sist endret: tirsdag 30 august, 2022
Publisert av: Majorstua Tannlegene