Mineraliseringsforstyrrelser

Bildet viser tenner med brune og hvite flekker som et tegn på mineraliseringsforstyrrelser.
Mineraliseringsforstyrrelser forårsaker misfargninger på tennene og kan medføre svakere tannemalje.

Mineraliseringsforstyrrelser kan behandles med fyllinger og kroner.

Har du flekker på tennene eller misfarging på tennene? Det kan forårsakes av mineraliseringsforstyrrelser. Tennene utvikler seg gjennom mineralisering (forkalkning) og mange faktorer kan påvirke denne prosessen:

  • Genetikk
  • Medisinering under mors graviditet
  • Traumer
  • For høyt fluorinnhold i drikkevannet kan medføre defekter på tennene

Disse defektene kan sitte i ulike lag av tennene (emalje eller dentin) og være av ulike grader. Utseendet kan variere veldig mye. Det kan, for eksempel, først og fremst se ut som små, runde, hvite flekker på fortennene (fluoros) eller brune flekker som omgir deler av eller hele tannkronen. Dette forekommer oftest på de bakre tennene (jekslene).

Symptomer

Ved mild grad har man nesten ingen symptomer. Når defekten er av alvorlig eller moderat grad, så følges dette av plagsomme symptomer, som sterk ising i tennene ved inntak av kalde drikker eller når man børster tennene. Det vil også gjøre vondt å bite tennene sammen samt tygge mat.

Behandling

Det er veldig viktig at mineraliseringsforstyrrelser blir diagnostisert i tidlig alder. Dette vil kunne gi optimal planlegging av behandlingen.

Ved milde symptomer kan man behandle disse med:

  • Flurolakk
  • Å skylle med fluor vil kunne avhjelpe ising i tennene
  • Plastfyllinger kan også være et alternativ ved milde defekter, dersom man ønsker å bygge opp tannen for å forhindre slitasje eller sprekker i emaljen samt fjerne hvite/brune flekker for bedre estetikk

Ved alvorlig grad av mineraliseringsforstyrrelser kan man foreta oppbyggende behandling i form av;

  • Fyllinger
  • Kroner
  • Fasader

Disse fungerer som et nytt ytre og fint skall og gir tannen et helt annerledes utseende.

Når vi avdekker slike defekter i tennene, vil vi utrede hvorfor du har fått det problemet og diskutere den beste behandlingen sammen med deg. Vi bruker modeller til å vise deg hvordan tannen din kommer til å se ut etter at behandlingen er utført. Senere kommer vi til å ha regelmessig oppfølgning for å observere tannen og ha den under kontroll.

Pasienter med alvorlig grad av mineraliseringsforstyrrelser er berettiget til refusjon fra Helfo.

Sist endret: tirsdag 4 oktober, 2022
Publisert av: Majorstua Tannlegene