Visdomstann

Bildet viser et røntgenbilde av hele munnen med fire røde områder bak i munnen. Det røde er en visdomstann.
Betennelse og smerte i visdomstenner i vekstfasen forekommer ofte.

Visdomstenner vokser periodevis og kan fremkalle symptomer under veksten. Hovent tannkjøtt rundt visdomstannen er det vanligste tegnet på en betent visdomstann.

Vond visdomstann har vi alle hørt om. Men hvorfor gjør det vondt? Når visdomstannen vokser beveger den seg i kjevebenet og endrer posisjon. Kombinasjonen av at den er langt bak i munnen og vanskelig å holde ren, kan forårsake betennelse i tannkjøttet og vevet omkring. Dette kalles perikoronitt. Visdomstenner kan ha ulike posisjoner. Noen står rett og vertikalt i tannrekken og noen står skrått eller horisontalt. Den kan skade nabotannen gjennom enten å forårsake karies eller resorpsjon da en del av nabotannen forsvinner pga. trykk. Man kan i tillegg bli hoven i kinnet samt få vanskeligheter med å gape og svelge.

Behandling

Når du har et problem med visdomstannen din vil vi ta røntgenbilder for å se på tannens rotanatomi og hvordan den står i forhold til nabotannen. Dette gjør vi for å se om det har oppstått noen skade samt for å bedømme vanskelighetsgraden dersom det blir aktuelt å fjerne tannen. Visdomstenner i overkjeven er alltid lettere da de ofte har enklere rotanatomi og mykere benkvalitet. vi anbefaler å fjerne visdomstenner som gjentatte ganger forårsaker problemer. Har ikke tannen en rett og normal posisjon, løfter vi litt på tannkjøttet for å komme til tannen. Eventuelt må den deles for at vi lettere kan løfte den ut. Operasjon av visdomstann er helt smertefri og utføres under full lokalbedøving.

Etter trekking

Avhengig av hvor omfattende trekkingen har vært, kan du oppleve en del ømhet etter at bedøvelsen har gått ut. Dette varierer veldig fra person til person, og en del pasienter er helt symptomfrie. Her kan du se hva du skal gjøre etter en tanntrekking.

Sist endret: fredag 11 november, 2022
Publisert av: Majorstua Tannlegene