Tannbro

Bildet viser en tannbro som ser ut som flere tannkroner som sitter sammen.
Tannbro er passende behandlingsform når nabotennene som ligger inntil en manglende tann er friske.

Tannbro – Med tannbro får du nye faste tenner på bare noen få dager.

En tannbro består av flere tannkroner som sitter sammen og fungerer på akkurat samme måte som en tannkrone. Om vi tenker oss at en eller flere manglende tenner skal erstattes, så benytter vi oss av de nærliggende tennene for å henge en krone på den manglende tannens/tennenes plass.

Tannbro pris

Prisen varierer avhengig av hvor mange tenner som skal erstattes, dvs. hvor mange kroner som skal være med i broen, se prisliste. Der hvor det mangler en tann og to nabotenner brukes for å tette mellomrommet, koster det mellom 15 900-16900 kr.

Tannbro eller implantat?

Tannbro fungerer best når nabotennene har store fyllinger, der det finnes risiko for brudd om de står ubehandlet eller om de er berørt av karies (hull i tann). På denne måten har man både gjort en kroneterapi samtidig som man har fylt mellomrommet. Ved tap av ben ved den manglende tannen behøver pasienten nytt ben i området. Vil pasienten samtidig ha en mindre kostbar og raskere behandling, kan en tannbro være mer fordelaktig sammenlignet med et implantat. En implantatbehandling vil være en bedre løsning når de tilstøtende tennene er intakte.

Broterapi blir også utført ved stabilisering av bitt hos pasienter som lider av tannløsningssykdom (pyrea) hvor tennene glir fra hverandre og står ut. Som nevnt under rubrikken krone, kan det også utføres ved bittheving hos de som har korte tenner pga. tanngnissing.

Problem med tannbro?

Har du problemer med en tann under en bro? Ved tannverk, hvor tannen er en del av en slik konstruksjon, kan en rotfylling utføres gjennom broen. Har du hull i en tann under en bro, og hullet ikke er for omfattende, kan det behandles uten at man behøver å ta bort broen. Ta kontakt med oss eller kom på en gratis konsultasjon så hjelper vi deg med diagnostisering og prisforslag.

Hvordan lager man en bro?

Under den første timen forbereder tannlegen nabotennene ved å lage plass til broen og tar avstøpning som skal sendes til en tanntekniker for produksjon. Du velger selv hvordan tennene skal se ut og fargen på dem. Det tar kun 10-14 dager før din permanente konstruksjon kommer. I mellomtiden vil vi gi deg en midlertidig bro som fungerer som et beskyttende skall på nabotennene samt fyller det mellomrommet der du mangler en tann. Du går aldri tannløs hos oss.

Munnhygiene og stell

Mange tror at når tannbroen er vel på plass så kommer de aldri til å få karies (hull) eller andre problemer. Dette er feil. Man kan fortsatt få hull på rotoverflaten eller tannkjøttbetennelse dersom man ikke holder det rent. Vi har som rutine å gå nøye gjennom rutiner for munnhygiene med våre pasienter slik at de får innsikt i hvor viktig dette er for holdbarheten av behandlingen de har fått. Pasientene viser deretter hvordan de rengjør etter våre instruksjoner.

Hvor lenge holder en tannbro?

Tannbroer har god holdbarhet og ved god munnhygiene samt optimalt stell kan de holde i flere år. Det må derimot nevnes at i visse tilfeller kan frakturer danne seg i porselenet. Dette skjer gjerne i løpet av det første året når bittet «venner seg» til den nye tannbroen og forsøker å finne riktig bittposisjon. Derfor tilbyr vi 2 års garanti på våre tannbroer.

Sist endret: fredag 3 mars, 2023
Publisert av: Majorstua Tannlegene