Mistet tannfylling

Bildet viser en mistet tannfylling (mistet amalgamfylling) på en jeksel.
Mistet tannfylling skal erstattes tidlig for å unngå skader i tannerven.

Om du har mistet en stor del av en fylling, er det best at du får rask hjelp slik at du slipper større behandlinger i fremtiden. Jo lengre du venter, desto større blir skaden.

Noen ganger kan det hende at en fylling av amalgam eller plast løsner eller går i stykker. Å miste en fylling er forstyrrende. Det kan skyldes:

  • For stor belastning/traume (om du har tygget på noe hardt)
  • Karies (hull) under fyllingen
  • For stor fylling, som ikke holder som den skal

Å miste fyllinger kan føre til skarpe kanter og ising i tennene. Tenner utsettes for temperaturforandringer ved kald og varm mat og drikke samt ved tyggebelastning. Dette kan lede til betennelse i tannerven og en rotfylling kan bli aktuelt. Det er viktig at du tar kontakt med tannlegen din tidlig, så du slipper en mer omfattende behandling som f.eks. rotfylling.

Mistet fylling i rotfylt tann

Tenner med rotfylling har ofte større fyllinger. Rotfylte tenner er mer skjøre enn levende tenner. Derfor er det vanlig med frakturer på rotfylte tenner som har store plast- eller amalgamfyllinger. Det er viktig at en rotfylt tann med mistet fylling behandles med en gang slik at risikoen for rotfraktur og tanntrekking elimineres.

Behandling ved tap av fylling i tann

Om fyllingen som har løsnet er liten, kan man erstatte den med en ny plastfylling (hvit fylling). Er fyllingen så stor at den dekker en større del av tannen eller mer enn 2/3, så kan det anbefales å lage en tannkrone.  Tannen får da et skall som dekker den og forhindrer at den går i stykker igjen. Ved større fyllinger kan et innlegg også lages. Dette er av et mye sterkere materiale enn hvite plastfyllinger.

Pris på mistet fylling

Prisen varierer avhengig av behandlingen. Ved hvit plastfylling (kompositt) ligger prisen vanligvis på 850-1900 kr. Ved større fyllinger der tannkrone er nødvendig, ligger prisen på 4900-5900 kr. Dette avhenger av hvilken tann det er og hvilket materiale du velger til tannkronen.

Tap av midlertidig fylling

Når en tann er under behandlinger som for exempel rotfylling, tar det 1-3 ganger før behandlingen er ferdig. Det legges en midlertidig fylling på tannen til behandlingen er ferdig. Noen ganger kan denne midlertidige fyllingen løsne. Bakterier og matrester kan samle seg i tannen, noe som føles ubehagelig. Ring tannlegen din ved tap av midlertidig fylling, det tar bare noen minutter å sette den tilbake. Om tannen ikke dekkes, vil bakterier fra munnen komme inn i tannkanalen og du risikerer infeksjon.

Sist endret: torsdag 31 januar, 2019
Publisert av: Majorstua Tannlegene