Tannprotese

Bildet viser en hel- og delprotese som ligger ved hverandre.
Tannprotese er den rimeligste varianten for tannerstattning.

Tannproteser erstatter manglende tenner raskt og enkelt

Tannproteser er en billigere behandling for manglende tenner. De kan tas av og på og man kan ta dem ut for rengjøring samt lufte slimhinnen i munnen. Denne typen behandling er passende for dem som av ulike årsaker ikke har mulighet til å få tannbro–  eller tannimplantatbehandling. Eksempel på dette kan være de med dårlig økonomi og de som ikke oppnår optimal munnhygiene (pasienter med demenssykdom eller med redusert bevegelighet i hendene). Tannproteser deles opp i to grupper; del- og helproteser.

Delprotese

En delprotese kan brukes når man har igjen en del av sine egne tenner. Den sitter på plass ved hjelp av klammer rundt de gjenværende tennene i munnen og holder seg der. Delproteser fungerer bra for de som har store mellomrom mellom tennene, hvor broterapi gir usikker prognose pga. risiko for fraktur eller der implantatbehandling ikke lar seg utføre.

Helprotese (gebiss)

Pasienter som er helt tannløse eller delvis har igjen tenner med dårlig prognose, slik at de skal fjernes, kan få helprotese. Det kan være pasienter med alvorlig periodontitt (tannkjøttsykdom) der tennene er løse, eller der tennene er ødelagt av omfattende karies (store hull) og ikke kan beholdes. Som det ble nevnt tidligere kan det også gjelde dem som ikke har mulighet til å rengjøre tennene optimalt.

Pris på tannprotese

En helprotese (gebiss) for en kjeve koster 8500 kr eksklusive kostnader for tanntekniker. Ett sett for begge kjever koster 15 900 kr eksklusive kostnad for tanntekniker. En delprotese koster 8 500 eksklusive tanntekniker. Den prisen en tanntekniker tar avhenger av størrelsen på protesen og hvor mange tenner som skal settes inn i protesen. Du kan til og med ha rett på refusjon fra Helfo for din protese. Bestill time for gratis konsultasjon og få svar på dette om du er usikker.

Tannprotese klister (festemiddel)

Ved tannløshet over lengre tid får man nedsunket bennivå. Dette betyr at protesen ikke sitter optimalt. Dette forekommer oftest hos eldre pasienter. Man kan tilpasse protesen med spesielle midler, men dersom resultatet ikke blir tilfredsstillende kan pasienten benytte seg av et proteseklister som heter Corega. Corega er et midlertidig klister som holder protesen på plass og er et utmerket hjelpemiddel for protesebærende pasienter ved spesielle anledninger, som møter og middager.

Hvordan lager man en tannprotese?

Når det er bestemt hvilken protese du skal ha, tar vi en avstøpning av både under- og overkjeven samt en indeks (en voksbit som pasienten biter på) som viser forholdet mellom kjevene. For nøyaktighetens skyld blir ikke protesen laget i en runde, men den prøves først som en «halvveis ferdig» protese. Dermed kan vi se om den har god passform og om du kjenner deg bekvem med den før den gjøres helt ferdig. Behandlingen tar 2-3 besøk. I mellomtiden kan en midlertidig protese leveres, slik at pasienten ikke er tannløs.

Hvor lenge holder en protese?

Ulike faktorer som for eksempel vekttap og tap av tenner som holder protesen på plass kan spille en rolle for passformen og stabiliteten. En gammel protese kan for eksempel glippe ved sammenbiting eller sitte løst. Vi ser på hva problemet er og om det er mulig å reparere protesen. I mage tilfeller kan man fylle ut mellomrommet som er kommet mellom protesen og slimhinnene på grunn av vekttap med fyllingsmateriale. Proteser har bra holdbarhet om ingen store forandringer skjer i slimhinnen eller støttetennene. Vi tilbyr ett års garanti på alle våre avtakbare proteser.

Ulempen med proteser

Ulempen med protesebehandlingen er følgende:

  • Det tar tid å venne seg til den
  • Man kan få gnagsår i begynnelsen
  • Mange proteser krever at man endrer sin tyggeteknikk for at den skal fungere optimalt
  • Man må være veldig nøye med rengjøring og stell av protesen. Den må rengjøres hver dag for å minske risikoen for sopp og andre infeksjoner i munnen.
  • Man kan til og med få smaksendringer
Sist endret: torsdag 31 januar, 2019
Publisert av: Majorstua Tannlegene