Knekt tann

Første bilde viser en knekt fortann og andre bildet viser at tannen er hel og fin etter behandling med tannkrone.
Har du knekt en tann? Vi kan hjelpe deg med ditt akutte problem til en rimelig pris!

Det er alltid vanskelig og sjokkerende når en tann går i stykker. Det finnes flere årsaker til hvorfor dette skjer:

  • For stor belastning på en tann leder til mikrosprekker som til slutt leder til knekt tann
  • Ulykker og slag mot tannen
  • Karies (hull i tann) kan gjøre at en del av tannen knekker av fra resten
  • Gnissing/pressing av tenner

Det er vanlig å knekke tenner. En skadet tannnerve kan forårsake ising i tennene og noen ganger tannverk. Derfor er det viktig at du søker hjelp snarest.

Behandling av knekt tann

Har du knekt en tann? Ikke vær bekymret, det finnes løsninger. Du skal først og fremst ta en kontroll hos tannlegen for å se hvor stor bit av tannen som mangler og om tannerven har blitt skadet. Nedenfor listes ulike behandlingsalternativer:

  • Plastfylling ved mindre skade da bare en liten bit har løsnet fra tannen og der symptomene er som bare vanlige isinger
  • Tannkrone/innlegg ved større løsnede biter fra tannen, der en vanlig plastfylling ikke er tilstrekkelig
  • Avrunding av en skarp kant. Noen ganger kan en liten flis løsne fra tannen, og da er det ikke behov for fylling. Den skarpe kanten slipes bort og tannen fungerer like bra som før.

Refusjon fra Helfo for knekt tann

Du kan ha rett til refusjon (bidrag) fra HELFO om du har vært utsatt for en ulykke eller trauma. Det må finnes dokumentasjon på hvor ulykken fant sted og hvordan det skjedde. En attest fra legen som undersøkte deg er viktig.

Pris på knekt tann

Prisen avhenger helt av hvilken behandling som skal foretas på tannen. Om det har blitt laget en fylling, starter prisen fra 850 kr. Ved behandling med tannkrone starter prisen fra 4900 kr.

Knekt tann etter rotfylling

Rotfylte tenner blir skjøre og risikoen for at de knekker er stor. Det er viktig at tenner med stort tap av tannsubstans behandles med tannkrone slik at de ikke får noen større fraktur, spesielt ikke ved roten. Om tannen knekkes ved roten må den som regel tas bort. Derfor er det viktig at adekvat behandling er gjort på rotfylte tenner fra begynnelsen av, slik at risikoen for at de knekker minimeres.

Knekt tann, smerter?

En knekt tann kan noen ganger gi ekstreme smerter dersom tannerven blir skadet. Ising i tennene kan også forekomme i knekte tenner. Ising i tennene tyder på at tannen er følsom og da kan tannerven etterhvert bli skadet.

Sist endret: torsdag 31 januar, 2019
Publisert av: Majorstua Tannlegene