Tannkrone

Bildet viser to tenner der den ene tannen er hel og den andre er slipt. En tannkrone holdes over den slipte tannen for å vise hvordan en krone og en tann som skal behandles med krone ser ut.
Tannkroner settes på tenner med stort tap av tannsubstans eller sterkt misfargede tenner.

En tannkrone i stedet for store fyllinger gir mye lengre holdbarhet

En tannkrone er som et skall, ofte med porselen på utsiden, men også i gull. Kronen blir festet til tannen når tapet av tannsubstans er stort. Dvs. når en stor fylling i den ville gitt dårlig prognose (risikoer for brudd). Det nye skallet klemmer rundt tannen og beskytter den slik at den ikke går i stykker. Det settes en tannkrone på de fleste rotfylte tenner. Det er fordi de blir skjøre etter rotfyllingen, noe som gir større risiko for at de sprekker og får fraktur. Denne behandlingen utføres også ved bittheving, dvs. hvis du har for lavt bitt og tennene har blitt for korte på grunn av tanngnissing.

Tannkrone pris

Prisen på en tannkrone varierer i forhold til hvilken type krone man velger å lage. Pris på en tannkrone hos oss ligger på mellom 5 900 – 7500 kr. Hvis du velger gullkrone, legges de materielle kostnadene for gull til i prisen. Du finner mer informasjon i vår prisliste.

Tannkrone i gull

Gull er et sterkt og edelt metall. Holdbarheten på en gullkrone er en av de lengste blant enhver tannkrone. Du kan lese mer om ulike typer tannkrone lenger ned.

Smerte ved innsetting av tannkrone?

Behandlingen for en tannkrone er smertefri når den utføres under tilstrekkelig bedøvelse. Ising i tennene kan noen ganger oppstå i begynnelsen mens du bruker en midlertidig krone. Dette er kun mens du venter på din permanente konstruksjon.

Hvordan lage en tannkrone og hvor lenge varer den?

Under kroneterapien slipes det bort 1,5-2 mm på alle tannens overflater for å gi plass til et nytt skall. Det er ofte laget av porselen. Det lages et avtrykk av den slipte tannen, og deretter blir det sendt til en tanntekniker. I mellomtiden får pasienten en midlertidig krone i omtrent 10 dager. Når den permanente tannkronen er klargjort, prøves den ut på selve tannen. Ved god passform og godkjenning fra pasientens side når det gjelder farge og form, blir den sementert (festet) til tannen, hvor den så blir sittende permanent.  En tannkrone har en levetid på flere år. Jo bedre munnhygiene du har, desto lengre levetid har tannkronen. Det kan oppstå unntak som brudd på porselenet grunnet feilbelastning av bittet, dette kan skje selv med en for liten fylling på tannen. Sannsynligheten for dette er imidlertid liten.

En tannkrone kommer i ulike typer og vi vil vise deg eksempler på hver av dem. Vi utfører den behandlingen som er best for deg, som du selv velger og er interessert i.

En tannkrone deles hovedsakelig inn i 4 grupper:

  1. Metallkeramikk tannkrone, hvor det er to lag: En indre kjerne som består av metall, med et skall av porselen. Det er den billigste varianten. Den har god holdbarhet, men er ikke like estetisk tilfredsstillende som de andre kronetypene. Før i tiden ble det bare brukt metallkeramiske kroner.
  2. Zirconia/aluminium tannkrone, hvor det er to lag: En indre, forsterket kjerne som i de fleste tilfeller består av zirconia som er et meget sterkt materiale. På toppen kommer et skall av porselen. Holdbar krone med høy estetikk.
  3. Porselenskrone (Emax krone og Empress krone). Hele kronen består av porselen. Den har høy estetikk. Sementering (festing) av tannkronen krever mer presisjon for god holdbarhet. Holdbar krone med svært høy estetikk.
  4. Gullkrone. Denne typen er en helkrone som kun består av gull (eller annet edelt metall). Lang holdbarhet.
Sist endret: fredag 3 mars, 2023
Publisert av: Majorstua Tannlegene