Hull i tennene

Bildet viser stegvis utvikling av hull i en tann (karies). Fire forskjellige stadier.
Hull i tann eller karies forekommer ofte og gir vanligvis ingen store symptomer i begynnelsen. Det er derfor viktig med årlige undersøkelser for å hindre større problemer.

Hull i tennene er karies.

Ved inntak av mat fester det seg et belegg på tennene. I dette belegget er det bakterier, som gjør sukker om til syrer og bryter ned tannen. Denne nedbrytingen kalles karies og skaper hull i tennene. Dette er en vanlig tannsykdom som en del av befolkningen er mer utsatte for enn andre. Grupper i risikosonen er bl.a. personer med munntørrhet siden matrester ikke skylles vekk fra tennene, personer med mineraliseringsforstyrrelser og mykere emalje, samt personer med høyt inntak av søtsaker.

Det er ikke alltid man kjenner at man har hull i tennene. Når hullet ikke er så stort kan det noen ganger føles som ising i tennene. Kanskje du også har opplevd at tannlegen sier du har hull i tennene, selv om du ikke kjenner noen ting. Det er ikke alltid man kjenner det før det har gått for langt og man får tannverk.

Behandling

En tann består av 3 forskjellige lag, som vist på bildet: emalje, dentin og pulpa (tannerven). Emaljen er det hardeste og ytterste laget og der karies oppstår først. Karies i dette laget fører ikke til at man må lage en fylling. Så fort karies utvikler seg videre til det neste laget, som er dentin, må man stoppe angrepet ved å fjerne det og erstatte med en fylling, porselensinnlegg. Ved større kariesangrep må man iblant sette inn en tannkrone. Noen ganger venter man så lenge med behandling at hullet går helt inn til nerven. Dette resulterer i tannverk og en rotfylling må utføres på tannen. Når virkelig store hull passerer nerven og når kjevebenet, må tannen tas ut.

Hvordan forebygger man karies?

Du kan gjøre veldig mye selv for å forhindre karies. Ved å minske småspising, inntak av søtsaker og kullsyreholdig drikke samt holde god munnhygiene, ved å pusse tennene morgen og kveld med fluorholdig tannkrem og bruke tanntråd/mellomromsbørste.

Sist endret: fredag 14 oktober, 2022
Publisert av: Majorstua Tannlegene